Monikas/Lillis blogg - My blog

Monikas/Lillis blogg - My blog

Om denna blogg - About the Blog

SWE - Först och främst är tanken med bloggen att nära och kära ska kunna få uppdaterad info under min 4-veckorsresa i Thailand. Ifall det hela utvecklar sig till något mer får vi se så småningom...

ENG - In the first place this blog is created to let family and friends to read about my trip in Thailand. If the blog expands to something more, we will eventually see...

070210 - hemresa

Thailand 2007Posted by Monika Thu, February 15, 2007 09:50

Dags för hemresa. :-( Vill stanna kvar bra mycket längre...! Skönt iofs att ha fått 4 veckor, men hade inte tvekat en sekund att stanna längre ifall jag kunde, vill leva sånt här liv jämt! Hemma är det tydligen kring -10 grader... :-/

Jag har en affärsidé gällande att göra en sak på nätet. Skötseln av denna idé skulle kunna utföras var som helst ifrån, tex Thailand. :-) Enda kruxet är dock att jag inte är haj på att göra hemsidor, så jag skulle behöva en affärspartner som kan...

Hade beställt taxi till klockan 7 på morgonen för att åka till Phukets flygplats. Mattes flyg avgår 10:55 (Novair, ARN 19:30) och mitt ska lyfta 11:35 (ARN 17:15). Den 8:e åkte mina föräldrar till Sydafrika och tog bilen upp till Arlanda som jag ska köra hem när jag kommer från Thailand. Hoppas verkligen att jag är i tid för 17:30 ska jag egentligen vara på klubben då tjejmiddagen startar. Jag kommer dock när jag kommer, vilket lär blir relativt sent, men hoppas att jag ändå hinner till middagen. Får nog ta bilen till klubben (och taxi hem och hämta bilen dan efter) för att komma dit fortast möjligt.

Taxin kom ca 7:10 och det blev en minibuss ihop med ett annat par. Eftersom det inte var en privat bil för bara oss två så gav oss receptionskillen 450 Baht i retur eftersom en sådan transport inte är lika dyr. Hade inte han kommit med pengarna hade jag aldrig tänkt på att vi borde betalat mindre. 1200 Baht för transport från hotellet direkt till Phukets flygplats är hur som helst klart prisvärt. Nu kostade det oss bara 750 Baht för 2 personer. Helt otroligt lite egentligen! :-)

Ner till flygplatsen tog det ca en timme. För att komma in på flygplatsen behöver man gå igenom en säkerhetskontroll som skapar riktigt rejäla köer utanför. Det är minst tre stora flygplan som ska ta sig till Stockholm med avgångstider inom en timme. Bara dessa personer är mycket för att knö igenom en säkerhetskontroll. Dessutom avgår det säkert en massa andra plan någorlunda samtidigt. Jag och Matte fuskade lite och knödde oss in i kön en aningen fult. Först fick vi skäll från ett gäng och då smög vi bakåt lite, men trängde oss ändå en hel del. Incheckningen gick smidigt och jag fick förstås den plats jag förbokat.

Moffade i mig en munk fylld med vaniljkräm på Dunkin’ Donuts som finns i incheckningshallen. Kom på medan jag åt den att den faktiskt egentligen inte är så himla god, smakar mest artificiellt... :-/ Drack en latte som var desto godare faktiskt.

När vi skulle innanför sista säkerhetskontrollen till gaterna så skulle passen kollas och stämplas. Var klart fullt med folk, så vi fick köa rätt så länge, men vad gör väl det, hade inte så mycket bättre för oss egentligen.

Kollade vad en flaska Sangsom kostade på flygplatsen, för skoj skull och det visade sig vara hela 370 Baht, alltså nästan dubbelt så mycket som i affären i Khao Lak (215 Baht)! Ska inte saker vara billigare på en flygplats, typ taxfree och så?!?

Mattes kärra var lite sen, men till slut fick han gå på. Efter inte alltför lång tid var det dags även för mig. Jag hade två kvinnor i typ 60-årsåldern till vänster om mig och gången till höger. Jag satt på plats 15G, vilken jag hade bokat i förväg. En hel del småbarn även på denna flight. När vi lyfte var det många av dem som förde oväsen, men annars var det ok med några avbrott då och då.

Jag shoppade hörlurar så att jag kunde höra ljudet till filmerna. Det skulle visas fyra filmer på raken på vägen hem. Nu åkte vi ju under dagtid, så det var aldrig nedsläckt och sovtime som på vägen bort. Filmerna som visades var:
- Ice age 2
- The break-up
- Walk the line
- Nacho Libre

”Ice age 2” och ”Walk the line” var riktigt kul/intressant att se. ”The break-up” trodde jag skulle vara åtminstone kul, men den var mest jobbig med trist slut. ”Nacho Libre” var helt sjuk, men det är ju allt som Jack Black tar sig för, så den hade jag lika bra kunnat vara utan. Är dock svårt att låta bli att titta när en stor fet skärm hänger 2 meter framför näsan...

Det var en gnutta hoppigt på resan, vilket gjorde att kaptenen knäppte på säkerhetsbältesskylten och man var tvungen att sitta ner. Jobbigt ifall man behövde gå på toa, men annars är det ju inga problem. Som tur hoppade det bara lite grann, inga ordentliga fall eller så.

Hela resan hem gick bra. Jag sov bara nån timme eller kanske två. Vi skulle landat 17:15, men redan 16:55 sätts hjulen i backen. Trevligt när tiderna hålls och till och med överträffas. :-) Redan i gången från flygplanet till terminalen kände jag att det var kallt här i landet... Det ”ven” in kyla i mina skor som är väldigt luftiga med nätpartier. Bagaget langades ut på två olika band, vilket gjorde återfinnandet av väskan klart ”intressant”. Jag som var själv hade ju ingen chans att bevaka båda banden, så jag ställde mig vid det ena och hoppades att min väska skulle komma just på det. Annars skulle jag väl hitta väskan sist av alla när dom andra travat iväg med sina. Kände mig lite stressad av detta, framförallt eftersom jag ville komma iväg så fort som möjligt för att komma till klubbens tjejmiddag i någorlunda tid. Kändes som att det tog rätt lång tid, men till slut kom väskan på just det band där jag stod.

För Matte gick det mindre bra på vägen hem. Hans plan skulle mellanlanda i Dubai för att tanka, vilket det gjorde. Under tiden på marken i Dubai upptäcks dock ett tekniskt fel på planet och det behövs reservdelar, vilket inte går att få tag på per omgående. Dålig information till resenärerna och allmänt kaos var det. Det hela slutade med en övernattning i Dubai och istället för att komma hem lördag kväll ca 19:30 så landar planet ca 10 på måndag morgon... Mindre skoj och en extra arbetsdag åt skogen.

Jag åkte ju till Thailand precis innan vintern slog till, så jag har mest haft plusgrader här hemma hittills. När jag kom till Arlanda skulle jag hitta en bil som mina föräldrar parkerat åt mig. Det visade sig att jag fått lite felaktiga uppgifter så det tog en stund innan jag lokaliserat bilen. Jag hittade nyckeln, men först ville bilen inte låsa upp sig och bli avlarmad. Funkade dock som tur till slut. Trots att vi landat så pass tidigt så kom jag inte iväg från Arlanda förrän klockan var 19, genomfrusen och ”eländig”. Körde full värme på i bilen, men blev ändå inte ordentligt varm. När jag kom hem tog jag ett långt varmt bad för att tina ordentligt. Fixar mig iordning och kommer till slut iväg till klubben och är där till 22, då var middagen förstås över sedan länge... Men men, jag kom dit iaf och det blev en trevlig kväll.

Det har varit en underbar och intressant resa totalt sett. :-) Ska summera lite tankar, men här är själva reseberättandet slut. Coolt att man kan vara så ”nära” hemma med hjälp av tekniken trots att man är på andra sidan jordklotet...! Hoppas att det varit kul o intressant att följa min tripp i textform och viss mån foton. Apropå foton så är albumet nu uppdaterat med fler foton och kommentarer till så gott som alla foton. Fotona hittar du här: http://www.pixbox.se/alb251438

Snipp, snapp, snut, nu är ”sagan” slut...

KraM

smiley

  • Comments(0)//blog.bjelton.se/#post22

070209 - slappande, slutleverans o packande

Thailand 2007Posted by Monika Thu, February 15, 2007 09:28

Frukost åt vi på ”Happy lagoon” som hade öppet eftersom vi var iväg innan tio då Veras öppnar. På Veras brukar jag äta en äggröra, några toast och dricka te, vilket totalt kostar ca 100 Baht per person. På ”Happy lagoon” slog vi på stort och åt sk kontinental frukost (toast med smör o sylt, kaffe/te, frukttallrik) + äggröra, vilket gick på hela 200 pengar per person! He he, skönt när det ”dyra” ändå är fullt överkomligt. :-)

La oss sen vid poolen, idag fanns det solsängar över till oss.

Framåt eftermiddagen drack vi varsin drink ”Thai mai” som serveras i en ananas. Själva drinken visade sig inte vara särskilt god, men det var kul att sitta och karva ut köttet ur ananasen. Matte drack även en chokladdryck och jag åt en sk banana split (vilken dock varken hade chokladsås eller maräng, de två av fyra viktigaste ingredienserna). Gick att få i sig ändå. ;-)

Provade kläderna hos skräddaren först en gång kl. 17. Sen åt vi middag och kom tillbaka en gång till till affären en sista gång. Valde mellan att förtära vår sista middag på Ramada eller på Veras. Verkligen olika ställen, men valet föll faktiskt på Veras. Jag åt ”som vanligt” stekt bläckfisk och en bananpannkaka. La även till kinesisk spenat för att få i mig lite grönsaker.

Efter sista provningen packade dom våra kläder i mindre påsar och levererade allt till oss på hotellet senare på kvällen. Vi betalade då resten av pengarna minus de 8000 vi redan lagt i handpenning.

En bit in på natten var det full aktivitet på hotellrummet för att packa ner alla pinaler. Imorrn är det tyvärr hemfärd som står på dagordningen, vilket jag helst skulle vilja hoppa över. Känns som att jag hör hemma här. Har acklimatiserat mig och livet här känns hemtamt. Har vant mig vid trafiken, att inte slänga toapapper i toaletten, kunna få service gällande tex bokning av biljetter till sent på kvällarna, alltid pruta priserna rejält, skön värme, härlig natur, osv. Argh, vill stanna kvaaaaaaaaar!

KraM

smiley

  • Comments(0)//blog.bjelton.se/#post21

070208 - skugga och 2:a provningen

Thailand 2007Posted by Monika Thu, February 15, 2007 08:33

Också en lugn dag vid poolen. Sov hyfsat länge på morgonen och åt frukost på Veras. När vi kom till poolen var alla solsängar i skuggan upptagna, så vi la oss på gräsmattan mot stranden istället. Jag fick tillräckligt med sol på mig igår, så idag fick blir en lugn soldag för min del. Efter ett tag norpade vi ett par solsängar vid poolen som inte såg upptagna ut och åtminstone en av dem var i skuggan. Senare kom det ett par och muttrade typ över att vi tagit nån av ”deras” sängar, men dom var ju liksom inte paxade plus att man får ju samsas. Det är helt otroligt att folk lägger sin handduk på en säng och sen är borta halva dan för att komma dit på em. Då har ju massor med folk passerat och velat sola/vila, men inte kunnat. Knäppt, ”charterfasoner”, typ.

Drack varsin ”Piña colada” vid poolen. Dom serveras i en öppnad kokosnöt och man kan karva bort den färska kokosen från ”väggarna” på insidan. Smakar rätt annorlunda än kokosflingor och är riktigt smarrigt. Man har dessutom att göra ett hyfsat bra tag när man gräver och karvar, lite kul.

Till klockan 17 var vi tillbaka hos skräddaren. Idag var dock inte sakerna på plats när vi kom och vi fick vänta relativt länge innan folk dök upp med dem. Matte fick bara prova en kavaj, medan jag provade min klänning med jacket, ett par byxor, ena linnet och en blus. Plaggen satt någorlunda bra, men de fick fixa en hel del. De var iofs i princip bara ihoptrocklade och långt ifrån färdigssydda, så inget konstigt alls. Klänningen blir nog riktigt bra, ska bli extra kul att se den när den blir klar. Kändes som att jag till slut hade valt ut ett riktigt bra tyg som funkar både på sommar och vinter. Dom hade dock inte lyckats hitta en matchande färg på scarfen som ska vara till. Mr påstod att det inte fanns några andra i chiffong som funkade och de två han hade med sig funkade inte alls enligt mig. Valde istället ut en gulaktig färg i ett ej genomskinligt tyg som matchade de gula ”plupparna”/strecken i tyget.

Middag åt vi på ”Happy lagoon” strax ovanför oss på väg till ”stan”. Jag ville äta krabba, vilket dom hade och jag beställde en. Till krabban valde jag bara grönsaker, inget ris. Tog även vårrullar till förrätt. Krabban förstod jag först inte hur jag skulle äta och det var inte så himla mycket kött fast mycket pill. Det lilla kött som väl fanns var dock himla smarrigt.

Gick förbi några av grannhotellen o kollade hur de såg ut och tog foldrar. Det känns verkligen som att jag kommer tillbaka hit, gärna så snart som möjligt! Gick längs med stranden hem.

KraM

smiley

  • Comments(0)//blog.bjelton.se/#post20

070207 - slappande och 1:a provning

Thailand 2007Posted by Monika Thu, February 15, 2007 08:31

Sov ut lite och iväg till stamhaket där vi åt frukost. Vi tog med oss lite smutstvätt, vilket man kan lämna in där och få tvättat för 40 Baht/kg. Redan till klockan 18 ikväll skulle tvätten vara klar för att hämtas. Verkligen snabbt! Efter frukosten gick vi tillbaka till hotellet och ”kraschade” vid poolen.

På rummet får man ett par flaskor vatten varje dag. Vatten brukar smaka som vatten, men just detta vi fick på det här hotellet var extra smarrigt med liten touch av vanilj i smaken. ”Namthip” heter detta vatten och det ska jag alltid försöka köpa i framtiden när jag är här i Thailand.

Till klockan 17 var vi hos skräddaren för att göra en första provning. Matte provade ett par byxor som han tyckte satt superbra på en gång. Själv provade jag ett par byxor och ett ”utkast” till väst och kavaj. Beslutade mig även för att sy upp en klänning med en jackett till. Hittade först ett tyg jag ville ha med lite struktur i. Det fanns en mörkvinröd färg som var otroligt snyggt och som jag typ ville ha. Detta tyg var hyfsat dyrt och så funderade jag på att istället ha en ”halvljusmörk” färg som funkar vid fler tillfällen, tex både sommar och vinter. Hittade till slut ett grönt tyg med gulorange prickar/streck i. Ska bli både en klänning, en jackett och en scarf för 7 800 Baht (1 560 SEK). Totalt går min beställning nu på 30 500 Baht (6 100 SEK) och den består då av:

· 3 kostymer, varav en även har en väst

· 3 blusar

· 2 linnen

· 1 klänning med jackett och scarf

Efter besöket hos skräddaren gick vi till stamhaket o hämtade tvätten. Helt otroligt, ett par byxor jag lämnade in till tvätten hade släppt i sömmen i baken. Tänkte att jag skulle få byxorna tvättade och sen lämna dem till skräddaren så att han kunde sy igen hålet. När jag får tillbaka byxorna från tvätten så är hålet igensytt! Wow, vilken service, det hade jag verkligen inte förväntat mig eller ens tänkt mig att dom skulle upptäcka!

Betalade endast 60 Baht för tvätten, trots att det kändes som ungefär 4 kilo och deras pris är 40 Baht per kilo. Verkligen billigt och snabbt + extra service med lagandet av hålet! :-)

Läste mejl idag och hade fått ett från pappa där han gratulerar mig till att vara ägare till en lägenhet! Mamma o pappa har ju tittat på en lägenhet i Hagsätra på Vintrosagatan 56, 8 trapport upp, vilket är högst upp i huset. Mamma säger att lägenheten påminner mycket om den jag hade på Kungsklippan och det är utsikt bortåt Nackamasten. Det är bara en 2:a, vilket inte är perfekt, men får väl duga. Lägenheterna i Fruängen blir ju så jäkla dyra så att jag som singel inte har råd med dom när jag ”slåss” mot par och familjer.

KraM

smiley

  • Comments(0)//blog.bjelton.se/#post19

070130 - 070206 - Kort info

Thailand 2007Posted by Monika Wed, February 07, 2007 14:41

070130

Åkte från Khao Lak till Bangkok, först med privat taxi från hotellet till flygplatsen i Phuket och sen med flyg mellan Phuket och Bangkok. Mötte upp med Charre och umgicks med henne på em o kväll. Superkul att träffa henne! Charre hade en sk ”stop-over” i Bangkok och vi hade anpassat vårt resande för att vara i Bangkok samtidigt. Vi var på nattmarknaden där vi strosade runt bland alla pinaler och åt en bit mat. Jag shoppade 9 CD-skivor för 700 Baht.

En intressant sak var att på dagtid kör alla godkända taxibilar med taxameter och vi åkte från hotellet in till stan för ca 200 Baht. På kvällen när vi skulle hem gällde tydligen inte taxametern långre, utan då ville chaufförerna ha uppåt 800 Baht för att köra hem oss! Till slut lyckades vi få till en hyfsad deal på 400 Baht inklusive att lämna av Charre på hennes hotell på vägen.

070131

Var iväg en sväng till ett köpcentrum på förmiddagen. Till 14-snåret tog vi oss till flygplatsen i Bangkok för att åka vidare till Chiang Mai. På flygplatsen i Chiang Mai bokade vi ett hotell i stan, dit vi tog taxi. Promenerade på stan efter att vi lämnat av bagaget på hotellet. Var in på några hotell för att eventuellt flytta. Det hotell vi bodde på hade en fin reception, men rummet var både litet och inget direkt att hänga i julgran. Dom flesta hotell vi tittade in på var dock minst lika schaskiga, kändes riktigt ofräscht på dom flesta ställen. Vi såg många thaitjejer med feta västerländska män, vi uppfattade det som solklara fall av prostitution. Kändes allmänt lite ”otrevligt” och ofräscht i hela stan.

070201

Chiang Mai, sightseeing till fots på fm och med privat chaufför i bil på em. Fick se hur man gör silkestyg, målar på pappersparaplyer, mattor från Cashmir, juvelerarbutik, orkidéträdgård med lite fjärilar och till slut templet högt uppe på berget.

Bokade flygbiljetter till imorrn från Chiang Mai genom Bangkok till Krabi för att ta oss vidare ut på Koh Lanta.

070202

Kollade en snabbis på blomfestivalen på förmiddagen innan det var dags att flyga tillbaka söder ut. Fick mellanlanda i Bangkok och flög sen till Krabi. Kom fram rätt sent, så vi fick övernatta i Krabi för att åka vidare till Koh Lanta med båt imorgon. Fanns konstigt nog ingen bokningsdisk där vi kunde hitta ett hotell. Kollade istället i en informationsfolder och där rekommenderades ett ställe vi ringde till. Helt OK hotell fick vi tag på typ 5 minuters gångpromenad från centrum. Gick bort till centrum där vi bokade båtbiljetter till imorrn och åt en bit mat. Gick in på en bar där vi tog en drink och fick tips om boende på Lanta.

070203

Blev hämtade på hotellet med tuktuk och skjutsades till båten för transport till Koh Lanta. Tog lite drygt 2 timmar till Lanta. Hade ringt ett hotell (Lanta Pavilion Resort) och bokat boende. Blev hämtade vid båthamnen och skjutsade till hotellet. Hyrde moppe på kvällen och såg oss omkring. Var bla inne på ett gäng hotell norr ut för att kolla efter annat boende då vi inte alls var nöjda med det vi bokat. Många ställen påstod sig vara fullbokade, andra var för dyra eller också ointressanta.

070204

Körde moppe och jagade hotell på förmiddagen, men hittade inget lämpligt och ledigt, så vi bodde kvar på Pavilion. På eftermiddagen crashade vi vid poolen. Körde sen en sväng med moppen till bla orkidé-nursery och Saladan city. Hämtade folder på Lanta divers för att eventuellt dyka med dom imorrn. Ringde senare och bokade en dagsutflykt.

070205

Jag var borta på dykning hela dagen, medan Matte softade ”hemma”.

Gjorde 2 dyk. Inte superbra dyk. Bara halvbra sikt. Rätt mycket djurliv och till min stora glädje hittade jag flera nakensnäckor. Coolast var dock den ”frog fish” som det var jag som upptäckte! Den satt stilla typ mitt på en sluttande klippa. Den var rosa. Jag fick ett par riktigt bra foton på den. Hade alltså kameran med mig under ytan. Såg också en leopardhaj som låg på sandbotten. Tyvärr simmade den iväg och jag fick inte något riktigt bra kort på den. Däremot bidde det ingen valhaj som dom sett häromdan.

Bokade resa med minibuss tillbaka till Khao Lak till imorrn.

070206

Resa med minibuss till Khao Lak. Funkade hyfsat smidigt, men kom fram 1,5 timmar senare än vad vi fått info om att vi skulle göra. Skönt dock att vara framme och ”hemma” igen. Fint hotell och vid stranden, vilket är mycket trevligt (Nangthong Bay Resort), gissningsvis 4-stjärnigt. Fick ett rum med sjöglimt för 1700 Baht per natt.

Gick upp till shoppinggatan och var förbi några skräddare för att beställa bla kostymer. Bidde till slut en relativt stor beställning av kostymer och skjortor för totalt 40 tusen pengar (~8000 sek) för båda på sista stället. Imorrn ska vi göra en första provning, på torsdag en till och på fredag ska det vara klart.

Åt smarrig middag på mitt stamhak bestående av stekt bläckfisk som huvudrätt och bananpannkaka till efterrätt. :-)

KraMonika

smiley

  • Comments(0)//blog.bjelton.se/#post18

070129 - Sol o lyxmiddag

Thailand 2007Posted by Monika Mon, January 29, 2007 16:12

Startade på morgonen med att slänga ett öga på ett hotell nere vid vattnet. Det ska tydligen bara kosta 1600 Baht per natt och vara klart mycket mer najs än det där vi bor nu. Det var också klart najs, lugnt o fint precis vid stranden och med stor pool. Vi slog en lov på området. Det kändes direkt som att vi hade hellre bott där om vi bara känt till stället tidigare. Imorrn åker vi dock till Bangkok, men nån gång kommer man ju tillbaka hit och då kan det vara aktuellt att bo där.

Därefter var det dags att äta frukost. På mitt ”stamhak” var det helt öde, jag såg inte en endaste människa, så vi gick till stället bredvid o åt frukost. Därefter tog vi en tur till White Sand Beach. Där var det lika fint som förra gången jag var där. Vi satte oss o njöt av tillvaron med varsin ananasshake. Strax efter tolvsnåret körde vi hem igen.

Jag la mig vid poolen och Matte tog en sväng för att kolla in polisbåten o tsunamimuséet. Vid tretiden fick det vara nog med ”stekandet” och jag gick in o tog en lång dusch. Vi åt upp alla ”håriga” frukter och två mangosar. Efter lite mippel och prat så gick vi hemifrån på jakt efter en bit mat. Tanken var att äta på en restaurang vid havet.

Vi gick o tittade på hotellet där svenskparet bor och där det är sån otrolig service enligt dem. Ramada tror jag att det heter. De hade en meny uppställd utanför och vi stod länge o tittade på den. Till slut kom det fram en man som bjöd in oss och föreslog att vi skulle starta med en drink och sen se om vi ville ha något mer. Vi fick ett bord på stranden och beställde först in varsin drink. När vi satt oss ner kom en servitris fram och la servetterna i knäet på oss. Vi blev uppassade typ hela tiden, de undrade om allt var bra och ifall det var något mer vi ville ha osv., på gränsen till för mycket, men det var ändå rätt ”sött” och alltid mycket vänligt. Drinkarna var riktigt stora, så de räckte länge. Solen gick strax ner och det var klart gemytligt. När solen gått ner tände personalen typ maschaller på stranden och oljelampor på borden. Hotellet var snyggt upplyst.

Vi stannade även för middag. Matte åt anka och jag åt tigerräkor. Jag är egentligen lite skeptisk mot tigerräkor eftersom det ofta är klart ovänligt mot naturen att föda upp dem, gjorde dock ett undantag. När jag beställde så frågade jag ifall maten var stark och sa att jag inte äter stark mat. Servitören sa att de kan göra maten olika stark enligt önskemål. När min mat kom in var den dock ändå för stark så dom tog min tallrik och skulle ordna en mindre stark version. Den andra versionen var bra och jag fick en god sås till, typ jordnötssås. Matte var mycket nöjd med sin anka. Till maten drack vi varsitt glas vin.

När vi var klara med maten ”serverades” vi ett par kylda handdukar för att torka av händerna på.

Till efterrätt åt jag en cheesecake med blåbär och chokladsås (!) medan Matte åt en mix av färska frukter.

Totalt för hela kalaset betalade vi knappt 1500 Baht ~ 300 SEK! :-)

Efter att vi betalat kom en av servitörerna fram med infofoldrar över hotellet och presenterade det för oss. Vi gick en liten sightseeingtur och det såg väldigt trevligt ut. Han frågade ifall vi ville se ett rum, vilket vi förstås ville och då skickade han oss till receptionen där 3 personer typ stod i givakt för oss och bugade konstant och var mycket vänliga. Vi fick se ett rum, vilket var riktigt riktigt trevligt.

Det är tydligen samma ägare till detta hotell som Chong Fah där jag funderat på att bo.

Därefter promenerade vi hemåt, mycket nöjda och belåtna med kvällens middag och ”arrangemanget” runt omkring. :-)

Imorrn far vi vidare till Bangkok. Vi får skjuts (för 1300 Baht) härifrån till Phukets flygplats och lämnar hotellet kl. 10. Vi försöker nog göra Bangkok på ett dygn och far sen vidare till Chiang Mai. Blir till att packa alla saker igen, var ett tag sedan för min del. Det har varit skönt att ha stannat på samma ställe en längre period, men nu blir det lite farande ett tag.

KraMonika

:-)

  • Comments(3)//blog.bjelton.se/#post17

070128 - Snorkeltur till Similan islands

Thailand 2007Posted by Monika Mon, January 29, 2007 15:35

Kom upp strax efter att mobilen ringt 6:30. Mipplade ihop sakerna och gick iväg till frukosten. Den tog dock förhållandevis lång tid att få, så det kändes stressat. 7:30 var vi klara och antingen så kom vår skjuts just då eller så började de inte leta efter oss förrän då. Vi åkte tuktuk till hamnen som låg ungefär där varifrån jag åkte med dykbåten, tog ca 30 minuter dit. På plats fick vi välja ut ett par fenor, mask och snorkel som vi skulle ha med oss under dagen.

Det tog klart lång tid från att vi kom dit innan det blev avfärd, så vi funderade på varför vi blev hämtade så tidigt. Fast vi hade te/kaffe, vatten och kaka till förfogande, så det gick ju ingen direkt nöd på oss. Det kom ett par fiskebåtar, vilka var intressant att studera. En båt som lossade sin last hade två sorters fångst, små bläckfiskar och en svart ca 30 cm lång fisk. Lasten kom blandad och så sorterade fiskarna dessa i olika ”korgar”.

Till slut framåt niotiden så var det dags för avfärd. Vi var ca 30 personer i båten. En hel del svenskar ombord, men även folk från England, Frankrike, USA och Japan. Vi satte oss ungefär i mitten av båten under taket. Längst fram kunde man också sitta, men där skumpar det ju som mest och solen gassar för fullt, vilket ju blir för mycket under en hel dag. Det tog drygt en timme ut till första anhalten. Vi började vid ö 9 där vi plumsade i och snorklade. Det var ett antal andra båtar där redan när vi kom, så i vattnet blev det rätt fullt. Nästan så att folk krockade med varandra. Kändes lite ”hysteriskt” och otroligt turistiskt faktiskt.

Därefter åkte vi till ö 8 där KalleAnka-stenen finns, typ den största ön tror jag. Där fick vi skjuts med en mindre båt in till stranden och vi fick lunch. Efter lite softande var det dags att hoppa på båten igen och åka till ö nr 7. Samma sak som vid ö 8, hopp i spa’t från båten utan att gå i land. Här var vi i princip ensamma, så det var inte lika hysteriskt. Vid denna ö låg det ett antal dykbåtar och tryckte o jag blev sugen på att dyka istället för att snorkla. Snorkla var OK, men går inte att jämföra med dykning. Framförallt med tanke på att man kommer åt helt andra ställen med hjälp av dykningen, mer orörda platser. Där vi snorklade var det rätt förstört, vilket iofs inte förvånade mig när jag såg hur folk flaxade omkring i vattnet.

Därefter fortsatte vi till ö nr 4 som var helt underbar! Otroligt vacker var stranden med bara ren vit sand så vitt jag kunde se. På land fanns det tält och bungalows, vilka såg helmysiga ut. Hit ska jag definitivt komma tillbaka!!! Vill åka dit raka vägen och sussa över en eller ett par nätter. Uj, va härligt det vore! Nu när vi var där så var det hyfsat fullt med folk, men när dagsturisterna har åkt hem så antar jag att det blir otroligt lugnt och skönt. Mmm...! :-)

Efter denna ö var klockan tre och dags att styra kosan hemåt igen efter en riktigt trevlig dag. Känns dock som att jag inte behöver några fler traditionella snorkelturer, men det var trevligt att ha testat en.

Solen lyckades vi fint med. Båda fick lite färg, men blev inte alls brända, trots att vi var klart exponerade för solen idag. Bra jobbat! :-)

Tillbaka hemma hämtade vi först min tvätt (betalade 50 Baht!) och hyrde sen en moppe. Drog iväg till en resebutik för att boka biljetter till Chiang Mai. Vi satt där i typ en timme o dividerade om olika alternativ. För att åka till Chiang Mai behöver man mellanlanda i Bangkok. O Charre kommer ju vara i Bangkok mellan 30 och 31 januari. Så, vi hade typ bestämt att vi inte skulle åka till Bangkok, men nu när vi ändå måste mellanlanda där, då kan vi ju stanna kvar en stund. Som planen ser ut just nu så kommer vi vara ett dygn i Bangkok, ca. Vi åker dit upp den 30:e, sover på det hotell vi har bokat och far sen vidare till Chiang Mai. Det enda som är bokat är dock flyget till Bangkok och hotellet där. Vidare resa till Chiang Mai tänkte vi boka när vi väl kommit till Bangkok.

Charre åker vidare hem till sig i Abu Dhabi tidigt den 31:a, så eftermiddagen/kvällen den 30:e kan vi umgås med henne.

När vi efter många om och men bokat det vi skulle så åkte vi till mitt ”stammishak” där dom goda bananpannkakorna finns, bredvid Happy Snapper. Detta ställe har förstås ett namn, men det är lite krångligt och jag lyckas aldrig memorera det. Jag åt friterad bläckfisk och gröna bönor till huvudrätt och avslutade självklart med en bananpannkaka. :-)

Tillbaka på hotellet mipplade jag på datorn medan Matte läste på om Bangkok i Wilma-guideboken.

KraMonika

:-)

  • Comments(0)//blog.bjelton.se/#post16

070127 - Sällskap på resan

Thailand 2007Posted by Monika Sun, January 28, 2007 17:05

Idag blev inte heller många knop gjorda. Satte mig med datorn i receptionen på förmiddagen samt pratade med ett svenskt par som väntade på att hennes föräldrar skulle komma från flygplatsen. Hade tänkt att jag skulle hinna ligga en sväng vid poolen, men kom inte iväg då jag ”fastnade” i prat med svenskarna.

Vid 12-snåret dök så Matte upp. Jag hade som sagt fixat så att han skulle bli hämtad på flygplatsen, vilken han blivit och allt var supersmidigt för honom. Han sa dock att resan hade varit halsbrytande, snubben som körde (nattvakten i receptionen) körde tydligen som en biltjuv...! ;-) Det hade tydligen inte varit några som helst problem för Matte att hitta honom, vilket ju var toppen. Klart smidigt att bli hämtad på det sättet och bli skjutsad till dörren där man ska. :-)

Jag ”introducerade” Matte till rummet och hotellet. Han verkade klart nöjd med att vara här ”till slut”. Vi åt en bit mat här på hotellet på baksidan. Nere i ån såg vi en rätt stor ödla vid ett tillfälle, coolt! Jag fotade den och det blev hyfsat. Vi tog en promenad ner till stranden och gick till det fina hotellet och fick se en bungalow. Matte var också klart imponerad och tyckte stället var coolt. Vi pausade på en restaurang vid vattnet och drack varsin shake, för min del med mango förstås.

Tillbaka på hotellet tog vi ett dopp i poolen, vi var klart varma efter promenaden. Middagen åt vi på marknaden, det blev en riktig brak-middag, två spett var. ;-)

I receptionen bokade vi en dagsutflykt med snorkling vid Similan Islands till imorrn. 2500:-/person. Hämtning från hotellet redan 7:15!

Tog en sväng in till Annika där vi bara pratade lite, hon höll på att stänga. Från Annika gick vi till ”Song bar” typ mitt emot. Vi tog varsin drink som verkligen var ena rediga ”rackabajsare”, en Gin Fizz och en Pink Lady.

Eftersom vi ska upp tidigt imorrn så gick vi o la oss någorlunda tidigt. Innan avhämtning ska vi hinna peta i oss frukost dessutom, så klockan ställdes på 6:30.

KraMonika

:-)

  • Comments(0)//blog.bjelton.se/#post15

070126 - Slappardag

Thailand 2007Posted by Monika Sat, January 27, 2007 05:40

Idag har varit en fix- och slappardag. Imorrn får jag sällskap av en kompis som ska joina de kommande/sista två veckorna. Efter en massa huvudbry har jag nu bestämt att Matte får komma upp hit till Khao Lak. En taxi som hämtar honom på flygplatsen och kör honom hit kostar 1500 Baht (innan prutning) ~ 300 SEK, vilket man väl får kalla klart billigt. Det är ungefär 10 mil mellan Khao Lak och Phukets flygplats, tror jag. Otroligt praktiskt att bli hämtad. Då står chauffören med en namnskylt, tar emot en, hjälper en med bagaget och kör därifrån så fort man har packat in sig själv o bagaget, utan att vänta eller bry sig om andra. Helt suveränt! Osså blir han körd hit till hotellet där jag typ kommer ligga vid poolen och mysa. Mmm, najs upplägg. :-)

Åkte till Annika på cafét för att höra med henne ifall det finns nån salong som fixar akrylnaglar här. Tyvärr finns det inget så vitt hon vet och inte heller hennes thaimedarbetare kände till något. På Phuket borde det finnas, men inte här på ”landet”.

Hos Annika började jag prata med en tjej som det visade sig jobbar för ”Stockholm Environment Institute”, i ett projekt finansierat av SIDA. Hon kartlägger turistnäringen på så sätt att hon frågar hur de klarat sig efter tsunamin och vad de tycker att man borde göra för att minska riskerna i framtiden, inför vilket kris som helst, inte bara en tsunami. Hon pratar med folk både i den statliga/kommunala delen och näringsidkare, både hotell, dykcentra, restauranger, etc. Himla intressant tycker jag. Vi utbytte visitkort för att jag ska kunna få en sammanfattning av rapporten och jag sa åt henne att ifall dom behöver mer folk till hennes arbetsgrupp så ställer jag mycket gärna upp.

Denna tjej hette Emma och kommer från början från Australien, men har bott i Tyskland ett par år och bor nu i Stockholm. Hennes man är tysk, har bott i England ett antal år och bor med Emma i Stockholm. De verkar båda jobba med i princip samma sak så ofta är de bortresta i jobbet tillsammans. Perfekt!

Kollade några hotell gällande boende, men alla dom fina är förstås relativt dyra. Det fina stället vid stranden (Chong Fah Resort) som jag suktat så efter har höjt sitt pris till 4000 Baht per natt, 3000 gäller inte längre. Blir 2000 Baht per person och natt ~ 400 SEK. Fortfarande klart prisvärt för den standarden, men typ onödigt mycket pengar ändå. Bättre att lägga pengar på dagsutflykter.

Vid 12-snåret la jag mig i solen vid poolen och ”stekte” mig några timmar. Hade bara på mig Amways vanliga hudlotion med solfaktor 8, men blev ändå inte bränd, knappt så att solandet ens syns! Bra att inte bli bränt, men lite mer färg hade varit trevligt. Strax innan 15 gick jag in till mig, åt den ”håriga” frukten jag köpte tidigare och en mango, duschade och gjorde mig redo för avfärd med moppen. Packade även ihop lite saker som behöver tvättas, för att lämna in till någon tvätt. På hotellet är det rätt så dyrt att lämna in tvätt, men på många ställen finns det tvätt för 40 Baht per kilo. Billigt.

Drog iväg med moppen norr ut. Stannade vid närmaste byn där dom har en ”marknad” och busstation. Ställde moppen vid busstationen och där satt det en kille o väntade. Jag kände igen honom, men sa inget om det. Frågade bara på engelska om han visste priserna, för det satt inga uppe, men han visste inte. Slog en lov på marknaden, men gick sen tillbaka till killen för att fråga om han var svensk och ifall vi träffats förut. Jag frågade ifall han var svensk på engelska och när han svarade ja så fortsatte jag på svenska och frågade ifall vi träffats förut. Kan kopplar nästan direkt att det är från högskolan i Skövde som vi känner varandra. Tror att han hette Patrik. Han gick samma utbildning som Fredelius och började -96. Han blev nästan till sig av att vi träffades sådär, i Thailand 10 år senare! Vi pratade lite om vad vi gör här i Thailand och kort om vad som hänt hemma och vilka vi har kontakt med, etc. Han var på väg upp till Bangkok där han i princip skulle avsluta sin semester som totalt varat i 5 veckor.

Körde vidare och försökte hitta det ställe där svenskparet ska bygga husen, men lyckades tyvärr inte. Jag svängde av mot Bang Lut Beach, men hittade aldrig nån mark som jag uppfattade som möjlig/intressant att bygga på. Det skulle ligga nära stranden. Hittade inte heller andra hus som nyligen byggts, bara för thailändarna som byggt nytt efter tsunamin. Det var en bra bit dit upp. Jag blev inte imponerad, men det kanske inte är så konstigt eftersom jag inte hittade stället...!

På vägen tillbaka hann det bli mörkt. Var ibland lite läskigt att köra då eftersom man inte ser folk och annat i vägkanten lika bra. Ibland bländar de mötande bilarna väldigt mycket och då är det extra svårt. Som tur hade min hjälm typ ett ”visir” som man fäller ner framför ansiktet. Utan hade det inte funkat, både med tanke på vinden och de flygfän som det var mycket mer av när det blev mörkt. På dan räcker det med solglasögon, men på natten kan jag ju inte ha det för då ser jag verkligen inget. Det var till och med lite svalt att köra på natten, men som tur inte så att jag huttrade massor.

Lämnade in min tvätt på ett ställe nära hotellet. 50 Baht vill hon ha och det är klart till imorrn kväll. Toppen! Skulle iofs säkert funka att tvätta för hand, men nu blir det bättre.

Shoppade en kycklingvinge på andra sidan gatan och smaskade i mig den. Var förhållandevis dyr, hela 30 Baht ville damen ha, vilket hon förstås fick. Först trodde jag dock att hon menade 3 Baht, vilket hade varit lite väl billigt å andra sidan. Åkte sen vidare till restaurangen där jag åt med dykvännerna. Dom har sån fantastiskt god pannkaka med banan där. Jag beställde friterad bläck och pannkakan. Bläckfisken var god och blev ännu smarrigare när jag tog bort frityren. ;-) Dom verkar väldigt förtjusta i svartpeppar på det här stället för både frityren och äggröran jag åt häromdan, var fullproppad med svartpeppar. Pannkakan var lika god som förra gången, supergod alltså. :-)

Tillbaka vid hotellet frågade jag efter massage och det kan kvinnan i butiken fixa. Jag bokade till klockan 21 så att jag skulle hinna kolla min mejl innan. Dom har vanlig thaimassage och ”oil-massage”. Förstår inte riktigt, ingår inte olja ifall det är vanlig thaimassage? Utan olja blir det ju lite ”strävt” typ. Hur som så sa hon kvinnan att oljemassagen är jättebra för huden och hon föreslog att jag skulle välja den, vilket jag också gjorde. Det var en prisskillnad; 250 B för thaimassage och 300 B för oljemassagen. Lite pengar hur som helst.

Massagen var sådär lagom ”småputtrig”. Inga problem med att hon var för hårdhänt eller så. Kändes mer som en ”smekande” av kroppen än en rejäl genomgående massage. Hon använde rätt mycket olja som hon torkade av överflödet efter att hon masserat klart varje kroppsdel.

Innan jag gick o la mig fixade jag så att Matte blir hämtad på flygplatsen imorrn och körd till hotellet, samt bad om att få stanna en natt till, med option på fler nätter. Hämtning av Matte med egen bil kostar 1300:- och det kommer vara Tony själv som hämtar honom. Det är typ inga pengar alls egentligen, inte med tanke på att det är ca 10 mil åt ena hållet och all tid som går åt att köra, vänta på att Matte kommer ”ut” från flygplatsen och bensin förstås. Klart najs. :-)

Det var allt för idag.

KraMonika

:-)

  • Comments(1)//blog.bjelton.se/#post14

070125 - Dagstur till nationalparken Khao Sok

Thailand 2007Posted by Monika Thu, January 25, 2007 15:15

Idag var det dagstur till nationalparken Khao Sok som stod på agendan. Blev hämtad punktligt klockan nio, vilket är lite ovanligt. Det var en minibuss som hade plats för 9 gäster, en guide och chaufför. Jag var sista person att hoppa på, så det blev fullt i och med mig. Jag hejade på alla, men pratade inte direkt med någon på vägen upp. Jag hörde att några/dom flesta pratade tyska och förstod att de var ett gäng som hörde ihop. Dialekten gissade jag på att komma ifrån sydvästra Tyskland eller Schweiz. Senare pratade jag med dem och det visade sig att det sistnämnda stämde. I det gänget var dom 6 personer. Förutom dem var det ett par från Danmark vilka var mycket trevliga. Vi kom in på att prata om dykning och jag fick tips om ett dykställe i Egypten. Den danska mannen fick min mejladress och ska skicka detaljer. De fotade mig även när vi satt på elefanterna, vilket jag också skulle få. Jag fotade dem och ska skicka det i returmejlet.

Vi körde i riktning nordost i ca 1,5 h innan vi var framme vid stället vi skulle åka kanot ifrån. Vägen dit var bitvis klart slingrig och vi åkte uppför en hel del. Landskapet var magnifikt, otroligt frodigt med bergs”toppar”.

Chauffören var otroligt bra, vilket inte heller är vanligt enligt min erfarenhet. Han stressade inte, körde lagom snabbt och tog mycket god hänsyn till oss där bak i bilen tex på knöggliga grusvägar och skarpa kurvor. Positivt. :-)

Vid kanotcentret gick vi i en gång genom ett berg till andra sidan där ån/floden var. Eftersom vi var ojämnt antal och jag var själv så fick jag en helt egen kanot, de andra satt två och två. Det var klart bekvämt med en egen kanot. :-) Eftersom det är torrperiod nu så var det inte supermycket vatten så ibland nästan strandade vi, men det kom vi snabbt/lätt över ändå. Någon sa att det var 6 kilometer som paddlingen genomfördes på, vilket känns troligt. Vi var ute minst en timme kändes det som. Det var klart fint och mäktigt med bergen runt omkring. På vissa ställen stannade ”paddlaren” till för att låta mig ta foton. Siktade jag mot något med kameran så saktade han också ofta in. På ett ställe i början satt det en groda/padda relativt högt upp på en sten. Jag fick känslan av att den inte var äkta utan något som dom placerat ut för att dom ska ha nåt intressant att peka på. Vet dock inte säkert.

Under kanotturen åkte vi flera gånger förbi folk som var nere vid ån o badade, mest barn. På vissa träd fanns det ”ihopklumpade” blad. Vid ett tillfälle stannade vi till vid en sån bladklump och på den kröp det omkring en massa myror. Vet inte om det därför ska tolkas att det är myrorna som bygger bon på det sättet eller ifall det djur som bygger detta utsöndrar något som myrorna gillar.

Vi ”landade” (förstås) på ett annat ställe än det vi utgick ifrån eftersom vi åkte med strömmen. När vi gått i land fick vi kylda Savett-handdukar att torka oss med och lite dricka. Fast inget stort behov av uppfräschning om man nu inte lekt i vattnet tex, men det var ändå trevligt. Vi hoppade in i minibussen igen och for till ett ”djungel-center” där vi fick vår lunch ”in the middle of nowhere”. Det smakade bra förutom en sak som var för stark för mig. Bitar av vattenmelon och ananas till efterrätt.

Sen bar det vidare i riktning ”hemåt” till elefanterna. Det blev samma sak här, alla satt två och två förutom jag som fick en hel elefant för mig själv, förutom ”föraren” förstås. Han hoppade dock av ibland och ”ledde” elefanten genom att ropa kommandon till den. Det var förresten ett fasligt ropande på elefanterna, typ hela tiden. Undrar om dom stannat ifall dom inte manat på dom hela tiden. Ibland var dom dock busiga och vek av lite från vägen för att nalla nåt gott att äta. Då blev förarna upprörda, men många av elefanterna lyckades med sitt tilltag.

Otroligt intressanta djur dom där elefanterna. Otroligt stora och ”märkliga” på nåt sätt, men ändå mysiga samtidigt. Jag undrade lite för mig själv hur pass tama och väldresserade dom verkligen är. Ifall dom skulle vilja göra nåt så skulle man ju rent praktiskt inte kunna hindra dom ifall dom insisterade. Vid ett par tillfällen så ”kurrade” eller ”morrade” min elefant, vilket inte kändes som ett positivt tecken. Den typ stannade och gjorde detta läte. Föraren skällde och manade på och elefanten gick vidare. Skulle den dock få för sig nåt på allvar så är man som sagt chanslös.

När elefanterna går så låter det ungefär som att nån hasar sig fram iförd tofflor. Deras fötter ser ut att vara mycket ”elastiska”, typ som att de har klart mycket ”stoppning” i fötterna. Tydligen är dom väldigt känsliga i fötterna, samtidigt som dom tar sig fram på grusvägen o annan bråte utan problem. Vid ett tillfälle stannade min elefant och den skrapade en av fötterna mot ett annat ben, ungefär som att den fått nåt grus under foten som den ville bli av med.

Vi red/åkte bort till ett vattenfall där vi hoppade av och gick en liten bit. Eftersom det är torrsäsong så var det rätt lite vatten vid vattenfallet. Det var 1,6 kilometer dit. Elefanterna är rätt ”sävliga” så det tog sin lilla tid trots att det var rätt kort. Efter vattenfallet hoppade vi upp på elefanterna igen och red/åkte tillbaka, en närmare väg kändes det som.

Förarna kom upp på elefanterna framifrån med hjälp av snabeln. Vi gäster fick gå upp på en plattform byggd i ett träd och sätta oss i den stol som var fastspänd på elefanten. Vi hade ett ”säkerhetsbälte” i form av ett snöre som knöts framför oss för att inte ramla ur ”stolen”. Kändes lite löjligt först, fast när elefanten går nerför så lutar det rätt ordentligt i kombination med att det skakar eller snarare gungar en hel del från sida till sida när den tar sina steg.

Tillbaka vid utgångspunkten plockades stolarna av från elefanterna och de fick gå ner i ån o bada en sväng.

När vi kom av elefanterna fick vi åter igen en Savett och dricka. Denna gång kändes Savetten klart behövlig då elefanterna och stolen var grusiga o det dammade en del. Sen bar det av hemåt igen, tillbaka till Khao Lak, framme ca 17.

På kvällen satt jag o mipplade med min dator efter att jag kom hem från dagsturen. Skrev dagbok, kopierade över foton och förminskade de foton jag ska lägga på webben från dykningen. Dumt nog skriker min dator då och då att jag behöver frigöra mer utrymme på hårddisken. Jag har redan slängt diverse musik och annat som jag borde kunna leva utan. Tog även bort en del jobbgrejer för de borde jag antingen inte behöva nåt mer eller så ligger det (hoppas jag!) på jobbets server. Nu har jag drygt 4 gig foton på hårddisken, så det kanske inte är superkonstigt att utrymmet börjar ta slut. Har visserligen bränt ner alla foton hittills på CD-skivor, men jag litar inte på det fullt ut och skulle därför vilja ha fotona kvar på hårddisken samtidigt som dom är brända på CD. Lutar tyvärr åt att jag kommer behöva radera fotona från hårddisken. :-(

Några funderingar/reflektioner:

- Undrar om thaitjejerna är stolta och får högre status då de har en västerländsk pojkvän/man? Och undrar hur många av de ”blandade” par man ser är seriösa och vilka som är ”business”? Hur ser thailändarna på ”businessen”? Med ”förakt”, ett nödvändigt ont eller som något helt naturligt? Undrar även ifall thailändarna tycker att västerlänningarna ”snor” deras tjejer eller om dom tycker att det är en positiv sak för den enskilda personen/familjen och även till och med för landet?

- Det är mycket grönska i princip överallt, men väldigt lite färger i form av blommor i naturen. Däremot finns det fantastiska planterade blommor och självklart orkidéer. Här har dom orkidéer typ som vi har pelargoner i Sverige. I princip alla har orkidéer hängande i amplar vid sina hus.

- I Patong där jag började min resa, fanns det inga myggor eller jag märkte inga iaf. Här i Khao Lak finns det en hel del och dom är ettriga. Även då jag har på mig myggmedel så hittar dom nåt ställe där det jag inte smetat på och så sticker dom där. Som tur kliar det inte så länge och jag får ingen större reaktion av betten.

Foton från dykningen och dagens tripp till nationalparken finns att beskåda på samma plats som vanligt med början här: http://www.pixbox.se/alb_show_id251438_page6.html

Det var allt för idag. Hoppas ni har det bra hemma i vinter-Sverige!

KraM

:-)

  • Comments(1)//blog.bjelton.se/#post13
Next »